About Me

My photo
Nur Syamimi Jamaludin. Born on 16 March 1987. Servant's of Allah. A devoted wife to Mr Azrol Azizan. Ibu to Nur Iman Khadeeja. A gumoks woman trying to be a kuruih woman. Kihkihkihkih!!

Wednesday, 29 March 2017

Jogjakarta - Day 4

♥Assalamualaikum♥

25 FEBRUARI 2017, SABTU

UMBUL PONGGOK - ADISUTJIPTO AIRPORT - KLIA2

Last day di Jogjakarta. Pagi ne kami akan ke satu lagi destinasi sebelum ke airport. Breakfast di guest house. Then terus gerak ke destinasi. Perjalanan lebih kurang sejam dari guest house. Pagi ne niat nak tapau makanan lagi, dah mintak izin dari guest house tapi memandangkan pagi ne tengok guest agak ramai, so terpaksa la cancelkan niat tu. Kihkihkihkihkih!!!


Monday, 27 March 2017

Jogjakarta - Day 3

♥Assalamualaikum♥

24 FEBRUARI 2017, JUMAAT

KALIBIRU - KILANG BAKPIA - PASAR BERINGHARJO - JALAN MALIOBORO


Pagi ne sebelum keluaq, kami breakfast dulu dekat guest house. Makanan not bad, sedap. Breakfast start jam 6 sampai 10 pagi. Sempat jugak aku tapau dalam tupperware bawak bekal untuk budak-budak. Untuk mak ngan bapak budak sekali. Hahahahahahaha!! Dengan izin ok.


Nur Iman - Officially 2 years

♥Assalamualaikum♥

27 FEBRUARI 2017

Rasanya belum terlambat nak wish HAPPY BIRTHDAY dekat satu-satunya bidadari ibu & ayah ne. Walaupun dah masuk tahun kedua, ibu & ayah still tak buat birthday party. Pasai pa? Ntah la kan. Lagi suka bawak dia pi jalan-jalan. Birthday party tu nanti dah besaq sikit baru best nak buat kan. So, sempena birthday Nur Iman kali ne, ibu ngan ayah bawak Nur Iman jalan-jalan Jogjakarta, Indonesia. Alhamdulillah, holiday pun berjalan lancar, Nur Iman pun selamat pi selamat balik. Behave sangat, cuma terlebih aktif. Ibu ngan ayah yang penat nak ligan dia. Huhuhuhuhu!!


Tuesday, 14 March 2017

Jogjakarta - Day 2

♥Assalamualaikum♥

23 FEBRUARI 2017, KHAMIS

KEBUN BUAH MANGUNAN - JURANG TEMBELAN - HUTAN PINUS - PANTAI TIMANG - ALUN ALUN KIDUL


KEBUN BUAH MANGUNAN

Hari ne terpaksa kejutkan Nur Iman bangun kui 3 pagi. Kui 4 pagi Mas Fikri akan pick up kami untuk layan view sunrise. Rasanya majoriti yang ke Jogjakarta akan ke Gunung Merapi untuk layan sunrise. Tapi kami terpaksa lupakan niat tu sebab Gunung Merapi tak sesuai kalau bawak baby bawah setahun. Tapi Kebun Buah Mangunan pun apa kurangnya. View sunrise kat sini antara yang menjadi tumpuan pelancong. Kebun Buah Mangunan dikenali jugak sebagai Negeri Atas Awan. Kalau bernasib baik, cuaca pun elok akan nampak gumpalan awan yang banyak. Lagi bertambah cantik view atas tu.

Awal pagi tu hujan turun dengan lebatnya, masing-masing dah risau takut plan nak tengok sunrise terpaksa dibatalkan. Tapi alhamdulillah nasib kami baik, nak dekat kui 4 pagi tu hujan dah semakin reda.


Monday, 6 March 2017

Jogjakarta - Day 1

♥Assalamualaikum♥

22 FEBRUARI 2017, RABU

KLIA2 - Adisutjipto Airport - Lunch - Candi Prambanan - Tebing Breksi - Jalan Malioboro


Flight dari KLIA2 9.40 am. Awal pagi bertolak dari rumah ke Putrajaya Sentral then terus ke KLIA2. Kami terlambat check in luggage. Sepatutnya sejam sebelum fly dah kena siap check in. Nasib baik ada staf yang terus ambik beg kami check in. Setle check in luggage, terus ke gate P6. Puan Noor dari Trip Jelajah Dunia dah siap tunggu kami dekat ruang menunggu. Kebetulan Puan Noor satu flight dengan kami. Oh, Puan Noor memang kerap berulang ke Jogjakarta sebab husband Puan Noor stay dekat sana.

Wednesday, 1 March 2017

Jogjakarta - Checklist

♥Assalamualaikum♥

Travel kali ne dengan kawan-kawan sepermainan Mr Alon. Berkawan dari kecik sampai semua dah selamat mendirikan rumahtangga. Memandangkan kami ne memang suka travel, so kali ne Mr Alon suggestkan ajak kawan-kawan, lagi meriah katanya. Hasil dari perbincangan dan persetujuan semua, kami pilih JOGJAKARTA sebagai destinasi travel kali ne. Trip seramai 8 dewasa dan 3 kanak-kanak (8 bulan, 2 tahun dan 5 tahun)

Macam mana boleh pilih JOGJAKARTA?

Mesti ramai yang tertanya-tanya kan?? Firstly, sebab JOGJAKARTA sangat hot dan tengah viral dekat Malaysia sekarang ne. Tambah-tambah ramai yang share gambaq Pantai Timang dan Kalibiru. Laki i tu hari-hari duk menatap gambaq Pantai Timang dan Kalibiru. Silap-silap hari bulan dia print lekat kat dinding qumah. Kihkihkihkih!! Opsss, sory sayang. Bukan dia ja yang tertarik, sekali ngan aku terpengaruh.



Tapi kadang-kadang tu terpikiaq jugak ok tak kalau bawak Nur Iman pi JOGJAKARTA. Sebab selalu tengok review dekat blog tak pernah tengok orang bawak anak kecik ke Pantai Timang dan Kalibiru. Paham-paham ja la tempat macam tu kan. Agak mencabar kalau bawak budak. Tapi, belum cuba belum tau kan. Dah cuba hah kau. Tak sangka kami boleh angkut sekali ngan anak naik gondola. Nanti aku share video k. Jangan lupa follow blog iooollss.. Kihkihkih!!

Sebelum travel checklist sangat penting. Pastikan anda buat persediaan awal sebelum travel. Tambah-tambah kalau travel dengan anak kecik. Aku kalau bab booking-membooking, search mengesearch ne memang aku suka. Kihkihkihkih!! Serah ja kat aku, setle semua.