About Me

My photo
Nur Syamimi Jamaludin. Born on 16 March 1987. Servant's of Allah. A devoted wife to Mr Azrol Azizan. Ibu to Nur Iman Khadeeja. A gumoks woman trying to be a kuruih woman. Kihkihkihkih!!

Sunday, 8 January 2017

Gunung Jerai - Jalan-jalan Dalam Awan

♥Assalamualaikum♥

Tadaaaa...aku kembali lagi. Kihkihkih!! Mood meluap-luap nak update bagi abeh. Lepaih ne nak relek sat.

Kali ne aku ke Gunung Jerai. Sebenaqnya kali ne kami pi atas undangan kawan-kawan untuk join camping Jerai Peak Encounter. Aku ne nama ja orang Kedah, tapi Gunung Jerai pun tak penah jejak. Sedih qasa. So, memang camping kali ne harap sangat yang Mr Alon ajak pi. Mujuq dia tak kata dia sorang ja nak pi. Tidak, frust menonggeng akak.

Jom, ikut perjalanan kami untuk Berjalan-jalan Dalam Awan....





20 OKTOBER 2016, KHAMIS

Dari Putrajaya kami stop di TBS untuk pickup member. Sepanjang perjalanan aku ngan Nur Iman tidoq sebab ayah dah ada peneman. Hehehehe!! 9.30 malam selamat sampai di puncak Gunung Jerai. Sampai ja, member-member lain tengah baca Yasin.

Lepas kami dijamu makan, kami mulakan aktiviti suai kenal. Oh, kalau nak tau kat sini agak sejuk tau uolllss. Ala-ala kat Cameron gitu.









Rindu sebenaqnya dengan suasana camping. Masak sama-sama, makan sama-sama, sembang sampai ke Subuh, tidoq beqimpit-qimpit. Dah lama tak qasa semua tu. Kalau boleh nak bagi Nur Iman qasa semua tu dari dia kecik lagi. Orang kata pengalaman mengajaq kita kan. So, tak salah kalau kita nak dedahkan anak-anak kita dengan suasana macam ne dari depa kecik lagi. Walaupun kali ne kami tak tidoq dalam khemah. Heheheheheh!! Next time mungkin nak try tidoq dalam khemah plak. Belum cuba belum tau kan.

So, malam tu kami tidoq agak awai sebab keletihan.

Menu makan malam :
  • Nasi Putih
  • Teluq Mata
  • Sayuq Kubis Goreng


21 OKTOBER 2016, JUMAAT

Hari ne aku bangun awai sebelum Nur Iman bangun untuk tolong prepare breakfast. Menu breakfast hari ne:
  • Bihun Goreng
  • Pulut Ikan Masin
  • Keropok Goreng
  • Kopi O



Jangan ingat bila camping tiap-tiap hari makan sardin tau. Boleh makan sedap-sedap jugak tau. Kat umah sendiri pun tak penah buat pulut ikan masin, Hehehehehehe!!







Lepas breakfast, kami mulakan senaman pagi. Dah agak lewat sebenaqnya, tapi tak kisahlah. Aktiviti kami sendiri yang atuq kan. So, hantam sajalah...


Waie & Mr Alon tengah menari poco-poco

Nur Iman pun poco-poco


Wan Girl






Lepas senaman pagi, kami jalan-jalan sekitar tapak camping. Kalau nak tau tempat camping kami ne ada kolam renang yang ayaqnya dari ayaq sungai. Memang sejuk cek oiii.. Dan ayaqnya kaler koko-koko sebab dari ayaq akaq kayu yang banyak kat situ.

Dan paling best view dari ataih memang sangat cantik. Kalau bernasib baik, awan akan lalu melepasi kita. Tu la yang aku maksudkan dengan jalan-jalan dalam awan. Dan kalau tiba-tiba gelap tu sebab awan yang lalu tu awan yang kandung ayaq, so bersedia la untuk hari hujan.







Memang boleh qalit kalau stay kat situ lama-lama. Tengah hari tu siap-siap mandikan Nur Iman dan prepare untuk lunch kami.

Menu untuk tengah hari ne:

  • Nasi Putih
  • Sambal Daging
  • Ikan Masin
  • Tomyam Ayam
  • Teluq Dadar



Fuh, memang layan makan sedap-sedap time sejuk-sejuk cam ne. Makan bertambah cek oiii. Lepas makan rehat-rehat dan tidoqkan Nur Iman sat. Bagi dia recharge balik, petang nanti nak bawak mandi kolam. Nur Iman kalau dah dapat mandi kolam, sejuk pun tak heran dah.





Tahap kesejukan ayaq ne memang tahap kancing gigi. Aku pun tak boleh nak berendam lama-lama. Aku pun tak tau macam mana Nur Iman boleh tahan. Petang tu kami terima kunjungan dari Che Det sekeluarga, Tapi tak sempat snap gambaq, sebab sibuk mandi kolam. Kihkihkihkih.

Tengah sedap-sedap mandi, tiba-tiba boleh hujan plak. Hujan yang sangat lebat. Memang berteraboq la lari...

Petang tu tak dak aktiviti apa-apa cuma prepare untuk BBQ malam nanti. Harap malam nanti cuaca pun elok la kan.

Menu untuk BBQ malam ne:

  • Kambing Grill
  • Sosej Grill
  • Fun Fries
  • Cendawan Goreng
  • Nasi Goreng Cina
  • Coleslow






Elok setle ja kami menjamu selera, tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya. Bertempiaran semua lari sambil angkut barang. Kihkihkih!! Mujuq la chalet tak jauh, Kalau dak mau basah kuyup.

Aktiviti malam diteruskan dengan sesi sharing ilmu. Macam-macam ilmu yang boleh dapat time ne, Selalunya memang sampai ke 3-4 pagi baru habih. Tapi, disebabkan aku ne seorang ibu kepada seorang Nur Iman, memang tak sampai tengah malam kami dah masuk tidoq dah. Kihkihkihkih!!









22 OKTOBER 2016, SABTU

Macam biasa, pagi prepare untuk breakfast. Menu pagi ne:

  • Maggi Kari Goreng
  • Maggi Aglio Olio

Hari ne hari last dekat Gunung Jerai. Pagi ne ada sesi sharing ilmu dan pengalaman dengan seorang Bekas Ahli Pengakap Kelana Polimas. Dari orang lama ne la kita boleh korek ilmu kan.

Sebelum balik, kami pi mandi kolam lagi sekali.






 



Nur Iman dah tak bleh tahan sejuk dah, Kihkihkhih


Tengah syok-syok mandi, hujan lagi pagi ne. Memang dah agak dah nak hujan sebab awam hitam sepanjang pagi tu. Ayaq yang memang dah sejuk bertambah sejuk lagi la..


Lokman, Pak Tam, Yb, Ishad & Waie





Disebabkan hujan dah lebat sangat dan Nur Iman pun dah menggigil sejuk, kami beransur dulu untuk siap-siap. Tengah hari dah nak gerak balik. Time tengah siap-siap tu Nur Iman memang dah tertidoq dulu dah. Sejuk-sejuk memang sedap tidoq kan.







Sampai kat bawah kami singgah makan di Ais Kacang Salju then terus gerak balik ke Jitra. Untuk semua terima kasih banyak-banyak sebab undang kami join camping ne. Next camping In Sha Allah nak join jugak. Penganjur jangan lupa ajak na walaupun kami ne selalu last minit baru nak habaq kata nak pi. Kihkihkihkih!!






No comments:

Post a Comment

♡Assalamualaikum♡
Sila tinggalkan komen anda di sini..