About Me

My photo
Nur Syamimi Jamaludin. Born on 16 March 1987. Servant's of Allah. A devoted wife to Mr Azrol Azizan. Ibu to Nur Iman Khadeeja & Muhammad Iman Adwa. My blog my story, my rules. Any issues, do pm/e-mail me directly.

Wednesday, 29 November 2017

Bandung - Part 2

♥Assalamualaikum♥

18 SEPTEMBER 2017 (ISNIN)

Tujuan utama kami pilih Bandung sebagai destinasi travel kali ne sebab nak ke Taman Safari Bogor. So, hari ne kami akan habiskan sepanjang hari dekat sana.


Perjalanan dari Bandung ke Taman Safari ambik masa lebih kurang 3 ke 4 jam ikut keadaan jalan samada jem atau tak. Akan lalu highway dan juga jalan berbukit-bukit. Kalau mai sini, bukat takat anak ja yang excited, ibu ngan ayah pun excited.

Sebelum masuk Taman Safari Bogor, breakfast dulu dekat gerai tepi jalan. Lebih kurang macam medan, ada banyak pilihan gerai. Disebabkan pagi tadi tak sempat breakfast dekat hotel, perut pun dah lapaq, so sampai gerai terus cari nasi.

Ok, dah cukup tidoq, cukup makan. Jom kita jelajah Taman Safari Bogor. Sepanjang jalan untuk masuk ke Taman Safari Bogor, akan ada dijual sayuq untuk bagi haiwan makan. Boleh beli dari mana-mana kedai, harga sama ja dekat semua gerai. Seikat RP 5.000.

Sunday, 8 October 2017

Nur Iman - Kakak To Be

♥Assalamualaikum♥


Sejak-sejak nak jadi kakak ne, nampak macam dah matang sangat. Tapi, nampak ja la. Hakikatnya tak pun. Manja tu melebih-lebih dari sebelum ne.. Kadang-kadang mengaku nak ada adik, kadang-kadang tak mengaku. Marah bila suruh sayang adik. Kihkihkihkih!!!

Sekarang Kak Long Khadeeja dah pandai berdikari sendiri. Bukak pampers, baju, seluaq. Even nak pakai pun, nak pakai sendiri. Makan lagi la. Selalu tanya nak ibu suap ka nak makan sendiri. Dia akan jawab nak makan sendiri. Kalau ibu masak atau ibu buat qeja rumah, dia akan masuk bilik dan busykan diri dengan mainan ngan contiang meja ngan dinding. Dak pun dia akan ajak ayah main. So, ayah terpaksa la redha, Nur Iman nak buat pa kat dia.

Sunday, 1 October 2017

Bandung - Part 1

♥Assalamualaikum♥

Kali ne aku share trip ke Bandung selama 5 hari 4 malam. Kali ne kami travel bertiga ja campuq yang dalam perut 3 and a half. Kihkihkihkih!!

Tiket book masa Air Asia buat promo bulan Mac hari tu. Pasai pa pilih Bandung? Sebelum sampai tarikh promo tu, kami laki bini dah list beberapa tempat yang rasa nak pi. Perth jugak antara pilihan time tu. Tapi tiba-tiba ada terbaca satu post dalam group kat FB yang kata Perth sesuai untuk golongan yang dah berusia. Sebab lebih kepada pemandangan dan suasana kampung. Memandangkan dari awai dah plan, travel kali ni khas untuk Kak Long Khadeeja, so Perth terkeluaq dari senarai. Melbourne? Ramai yang suggest lebih sesuai ke sini kalau bawak anak. Tapi mahai...Hahahhahah!! Pun keluaq dari list.

Akhirnya, Bandung jadi pilihan. Antara tujuan utama nak ke sini sebab nak pi Taman Safari dan Trans Studio. Tapi, jangan tak tau, banyak lagi tempat yang sangat sesuai kalau kita bawak anak-anak.

By the way, masa book ke Bandung, ada jugak book ke destinasi lain untuk Februari 2018. Tapi nampaknya terpaksa la cancel sebab in sha allah, time tu adik Kak Long Khadeeja dah selamat dilahirkan.  Nak tukaq tarikh boleh, tapi harga yang nak kena tambah dah sama dengan harga masa booking. Next time la plan lain.

Kadang matawang Indonesia 

RM 1       = RP 3.110
RM 10     = RP 31.100
RM 100   = RP 311.000

RM321.5 = RP 1.000.000

Tukaq dekat Mid Valley. Kadar terendah yang kami dapat dalam banyak-banyak tempat yang survey.

Tuesday, 12 September 2017

Yang Taw Dia Taw Eksplorasi Pulau 1.0 - Pulau Kapas, Terengganu

♥Assalamualaikum♥

Berbulan blog tak diupdate. Bukan diri sendiri yang malas. Tapi malas dengan perangai manusia. Ada ja benda tak kena. Ada ja isu yang timbul. Anyway, past is past. Hidup perlu diteruskan. Cewahhhh. Hahahahahha..

Kali ne nak update percutian ke Pulau Kapas 22-25 April yang lepaih. Last kami ke Pulau Kapas, tahun 2008. Zaman bujang trang tang tang, zaman tengah hangat bercinta. Kehkehkeh... Kini kami kembali dengan kawan-kawan yang sama di bawah Kelab Yang Taw Dia Taw. Sebuah komuniti yang ditubuhkan bagi mengumpul rakan-rakan yang sukakan aktiviti outdoor. Ini kali kedua kami join aktiviti Yang Taw Dia Taw. Kali pertama kami ke Gunung Jerai.

Camping ne berkonsepkan family friend outdoor yang santai. Tak terikat dengan aktiviti-aktiviti yang ketat dan tak semua tidoq dalam khemah. Ada jugak yang tidoq dalam chalet. Termasuk la aku.

Macam biasa kami laki bini yang terlebih excited. Segala macam mak nenek kami beli. Tambah plak baru tau kewujudan kedai Decathlon Malaysia, Damansara. Memang membeli tak hingat. Mujuq ada jugak perasaan sedaq diri tu. Kehkehkehkeh...

Malam 21 April 2017, kami bertolak. Bot dari Jeti Kuala Besut ke Pulau Kapas bertolak jam 12 tengahari. Naik bot lebih kurang 15 minit dari Jeti Kuala Besut. Sementara tunggu trip kedua sampai untuk uruskan penginapan, kami lepak dulu dekat depan chalet. Oh ya, kami stay dekat Ombak Kapas Chalet. Jarak dari chalet ke tapak camping lebih kurang 10-15 minit jalan kaki.


Thursday, 18 May 2017

Persediaan Bercuti ke Pulau / Pantai

♥Assalamualaikum♥


Pantai, antara destinasi percutian paling popular di dunia. Malaysia? Malaysia jugak terkenal dengan keindahan pantainya. Pulau-pulau di sekitar Malaysia pasti menjanjikan anda kenangan dan pengalaman yang tak kan pernah dilupakan.

Tapi, tahukah anda? Sebelum bercuti ke pantai, persediaan yang harus anda lakukan? Tambah- tambah lagi kalau bercuti bersama anak kecil. So, jom kita tengok apa persediaan awal yang perlu dititikberatkan.

Tuesday, 4 April 2017

Kalau Bukan Rezeki

♥Assalamualaikum♥

Memang kehadirannya dinanti-nantikan, tapi apakan daya dia bukan milik kami. Mampu bertahan hingga minggu ke-6, akhirnya pergi juga. Catatan pengalaman kali pertama keguguran.


15 MAC 2017, RABU

Boleh dikatakan pregnant kali ne hadiah untuk birthday yang ke-30. First time tau memang senyum sepanjang hari, sebab tak boleh nak sembunyi rasa seronok tu. Dua kali jugak cek, memang result positif. Mr Alon?? Aku rasa kalau dia boleh terbang, memang dia terus terbang mai kat aku dah. Kihkihkihkih!!


22 MAC 2017, RABU

Dalam masa seminggu tu tak dak apa-apa yang berlaku. Rutin harian berjalan macam biasa. Petang, ada kesan darah sikit dekat panties. Sikit sangat kesan tu. Tanya kawan-kawan, majoriti cakap selalunya itu normal di awal kehamilan. So tak rasa risau sangat. Malam, kesan tu makin banyak. Dah mula tak sedap hati, tapi disebabkan dah lewat, badan pun letih, decide untuk ke klinik esok pagi ja.

Monday, 3 April 2017

Back To School

♥Assalamualaikum♥

JUMAAT, 17 MAC 2017

Mimi, Sue, Ayu & Mune. Nama kami memang akan dikaitkan bersama sejak 14 tahun yang dulu. Adat dalam hubungan, tak kira hubungan apa sekali pun, pasti akan ada naik dan turun. Pernah berselisih paham, tapi tak pernah simpan sekelumit pun dalam hati. Dan alhamdulillah, selepas 14 tahun, kami masih teguh bersama. Kawan baik ramai, tapi kawan yang betul-betul paham kita, yang akan ada saat baik dan buruk kita tak ramai. Aku bersyukur dan aku yakin mereka-mereka ini akan sentiasa ada bila saja aku perlukan bahu untuk bersandaq. Tak banyak yang aku harapkan, cuma harapan agar ukhwan yang terjalin ini akan kekal hingga ke SyurgaNya. In sha allah, aminnnn..

Kali ne boleh dikatakan last minit plan untuk shoot gambaq kenangan dan sedikit jamuan makan-makan. Sehari dua sebelum shoot baru decide nak pakai baju tema apa..

Tema apa???? Jeng...jeng..jeng..

Wednesday, 29 March 2017

Jogjakarta - Day 4

♥Assalamualaikum♥

25 FEBRUARI 2017, SABTU

UMBUL PONGGOK - ADISUTJIPTO AIRPORT - KLIA2

Last day di Jogjakarta. Pagi ne kami akan ke satu lagi destinasi sebelum ke airport. Breakfast di guest house. Then terus gerak ke destinasi. Perjalanan lebih kurang sejam dari guest house. Pagi ne niat nak tapau makanan lagi, dah mintak izin dari guest house tapi memandangkan pagi ne tengok guest agak ramai, so terpaksa la cancelkan niat tu. Kihkihkihkihkih!!!


Monday, 27 March 2017

Jogjakarta - Day 3

♥Assalamualaikum♥

24 FEBRUARI 2017, JUMAAT

KALIBIRU - KILANG BAKPIA - PASAR BERINGHARJO - JALAN MALIOBORO


Pagi ne sebelum keluaq, kami breakfast dulu dekat guest house. Makanan not bad, sedap. Breakfast start jam 6 sampai 10 pagi. Sempat jugak aku tapau dalam tupperware bawak bekal untuk budak-budak. Untuk mak ngan bapak budak sekali. Hahahahahahaha!! Dengan izin ok.


Nur Iman - Officially 2 years

♥Assalamualaikum♥

27 FEBRUARI 2017

Rasanya belum terlambat nak wish HAPPY BIRTHDAY dekat satu-satunya bidadari ibu & ayah ne. Walaupun dah masuk tahun kedua, ibu & ayah still tak buat birthday party. Pasai pa? Ntah la kan. Lagi suka bawak dia pi jalan-jalan. Birthday party tu nanti dah besaq sikit baru best nak buat kan. So, sempena birthday Nur Iman kali ne, ibu ngan ayah bawak Nur Iman jalan-jalan Jogjakarta, Indonesia. Alhamdulillah, holiday pun berjalan lancar, Nur Iman pun selamat pi selamat balik. Behave sangat, cuma terlebih aktif. Ibu ngan ayah yang penat nak ligan dia. Huhuhuhuhu!!


Tuesday, 14 March 2017

Jogjakarta - Day 2

♥Assalamualaikum♥

23 FEBRUARI 2017, KHAMIS

KEBUN BUAH MANGUNAN - JURANG TEMBELAN - HUTAN PINUS - PANTAI TIMANG - ALUN ALUN KIDUL


KEBUN BUAH MANGUNAN

Hari ne terpaksa kejutkan Nur Iman bangun kui 3 pagi. Kui 4 pagi Mas Fikri akan pick up kami untuk layan view sunrise. Rasanya majoriti yang ke Jogjakarta akan ke Gunung Merapi untuk layan sunrise. Tapi kami terpaksa lupakan niat tu sebab Gunung Merapi tak sesuai kalau bawak baby bawah setahun. Tapi Kebun Buah Mangunan pun apa kurangnya. View sunrise kat sini antara yang menjadi tumpuan pelancong. Kebun Buah Mangunan dikenali jugak sebagai Negeri Atas Awan. Kalau bernasib baik, cuaca pun elok akan nampak gumpalan awan yang banyak. Lagi bertambah cantik view atas tu.

Awal pagi tu hujan turun dengan lebatnya, masing-masing dah risau takut plan nak tengok sunrise terpaksa dibatalkan. Tapi alhamdulillah nasib kami baik, nak dekat kui 4 pagi tu hujan dah semakin reda.


Monday, 6 March 2017

Jogjakarta - Day 1

♥Assalamualaikum♥

22 FEBRUARI 2017, RABU

KLIA2 - Adisutjipto Airport - Lunch - Candi Prambanan - Tebing Breksi - Jalan Malioboro


Flight dari KLIA2 9.40 am. Awal pagi bertolak dari rumah ke Putrajaya Sentral then terus ke KLIA2. Kami terlambat check in luggage. Sepatutnya sejam sebelum fly dah kena siap check in. Nasib baik ada staf yang terus ambik beg kami check in. Setle check in luggage, terus ke gate P6. Puan Noor dari Trip Jelajah Dunia dah siap tunggu kami dekat ruang menunggu. Kebetulan Puan Noor satu flight dengan kami. Oh, Puan Noor memang kerap berulang ke Jogjakarta sebab husband Puan Noor stay dekat sana.

Monday, 13 February 2017

Teluk Kemang - Port Dickson

♥Assalamualaikum♥

30 JANUARI 2017, ISNIN

Unplanned trip ke Port Dickson. Asainya Mr Alon ajak ke Bagan Lalang, nak bagi Nur Iman santai-santai main pasiaq pantai katanya. Tapi tanya punya tanya, kawan-kawan suggest ke Port Dickson. Dekat pun dekat. Memandangkan last aku pi Port Dickson pun kira-kira 18 tahun lepaih.... So, jom kita pi Port Dickson.

Sampai Pantai Teluk Kemang, PD lebih kurang kui 10.30 pagi. First time sampai sini. Tengok review rata-rata mengatakan yang Pantai Teluk Kemang ne paling famous dekat PD. Dan rata-ratanya juga mengatakan yang Pantai Teluk Kemang terlalu crowdard dengan orang dan kurang bersih. Dan aku tak nafikan perkara tu, tapi Pantai Teluk Kemang tetap menjadi pilihan utama penduduk di Malaysia. Dan percayalah cakap aku yang memang layan kalau mai sini.


Monday, 30 January 2017

Cat Signature Cafe & Studio

♥Assalamualaikum♥

29 JANUARI 2017, AHAD

Cat Signature Cafe & Studio Bangi, baru mula beroperasi 15 Januari 2017 yang berlamat di No. 8 Jalan 8/36, Seksyen 8, 43650 Bdr Baru Bangi, Selangor (sederet dengan Bank Islam). Waktu beroperasi 11 pagi hingga 11 malam kecuali hari Jumaat.


Taman Eko Rimba - Hutan Simpan Bukit Nanas

♥Assalamualaikum♥

29 JANUARI 2017, AHAD

Pagi ne riadah jauh sikit dari rumah. Sapa penah pi Taman Eko Rimba - Hutan Simpan Bukit Nanas?? Aku tak pernah tau pun akan kewujudan Taman Eko Rimba ne. Ne pun sebab Mr Alon yang ajak pi. Taman Eko Rimba terletak di Menara Kuala Lumpur. Parking berbayaq dalam kawasan menara tu jugak.

Taman Eko Rimba ni adalah satu-satunya hutan yang masih wujud di tengah-tengah Bandaraya Kuala Lumpur. Hutan Simpan Bukit Nanas juga dikenali sebagai Hutan Simpan Bukit Weld dan adalah tertua di Semenanjung Malaysia. Pengunjung boleh tengok pelbagai jenis flora yang tumbuh secara semulajadi kat sini. Ada dua pintu masuk, melalui Menara Kuala Lumpur dan melalui Pejabat Hutan Wilayah Persekutuan di Jalan Raja Chulan.

Dekat sini jugak ada tarikan lain macam Taman Herba, Taman Orkid, jalan-jalan denai, tapak perkhemahan dan yang paling penting ada Jambatan Gantung. Ha, tu la tujuan utama aku mai sini. Sebab nak naik Jambatan Gantung. Masuk free dan tak dak had umuq. So, boleh la bawak Nur Iman naik jambatan gantung.


Monday, 16 January 2017

Kellie's Castle

♥Assalamualaikum♥

12 DISEMBER 2016, ISNIN

Kunjungan yang tak dirancang. Macam biasa on the way balik dari Kedah ke Kajang, ternampak signboard Kellie's Castle. Selalunya tak rasa macam nak singgah, tapi kali ne teringin plak nak ke sana. Jom kita tengok apa yang ada kat sana, misteri sangat ka tempat tu kan. Nak la tau jugak.


Wednesday, 11 January 2017

Aloq Setaq, Kedah

♥Assalamualaikum♥

29 NOVEMBER 2016

Untung sebenaqnya bila kampung jauh nun di Utara, kita plak qeja di ibu kota. Sepanjang perjalanan nak balik ke kampung atau balik dari kampung, kita boleh singgah meqata-qata. Tapi kali ne kami tak dak la singgah meqata sangat pun. Singgah dekat-dekat ja. Jom...........

Hari ne memang plan nak bertolak balik Kajang awai pagi. Pagi-pagi lagi dah keluaq dari rumah.


Roti Canai Mutalib

Destinasi pertama kami pagi ne, singgah makan dekat Roti Canai Mutalib. Roti canai ne memang legend la kat Jitra ne. Orang Jitra mesti tau. Kena sekali nak lagi cek ooiii.. Keistimewaannya? Kuah roti canai tu rasa dia memang sedap, siap ada gearbox lagi. Kami kalau mai sini, gearbox tu memang akan wajib terhidang ataih meja.

Ini ownernya, Pak Mutalib

Monday, 9 January 2017

Anniversary @ Thirty8 Restaurant

♥Assalamualaikum♥

OK, nak gelak dulu sebelum nak up story. Sebabnya dah setengah tahun berlalu. Kahkahkahkah!! Terlupa, cek balik draf baru nampak tak up lagi entry ne...Jom, layan ja la na.



Sunday, 8 January 2017

Annual Dinner - Karyabhara Cafe

♥Assalamualaikum♥

17 DISEMBER 2016, SABTU

Al kisah Annual Dinner yang unit organizekan. Penutup untuk acara tahun ne. Thanks kepada yang dah bertungkus lumus jadikan dinner kita satu kenyataan. Walaupun secara kecil-kecilan tapi meriahnya sangat terasa.

Dinner bertempat di Karyabhara Cafe, sebuah cafe hipster yang mula beroperasi pada Februari 2015. Memang tak salah pilih tempat. Cafe dengan konsep yang menarik dan makanan yang sedap. Layanan yang memang memuaskan hati. Sangat-sangat recommended untuk sapa-sapa yang nak cuba.


Gambar ihsan GOOGLE

Yang Taw Dia Taw Jerai Peak Encounter Part 1 - Jalan-jalan Dalam Awan

♥Assalamualaikum♥

Tadaaaa...aku kembali lagi. Kihkihkih!! Mood meluap-luap nak update bagi abeh. Lepaih ne nak relek sat.

Kali ne aku ke Gunung Jerai. Sebenaqnya kali ne kami pi atas undangan kawan-kawan untuk join camping Jerai Peak Encounter. Aku ne nama ja orang Kedah, tapi Gunung Jerai pun tak penah jejak. Sedih qasa. So, memang camping kali ne harap sangat yang Mr Alon ajak pi. Mujuq dia tak kata dia sorang ja nak pi. Tidak, frust menonggeng akak.

Jom, ikut perjalanan kami untuk Berjalan-jalan Dalam Awan....




Wednesday, 4 January 2017

Melaka (Part 2)

♥Assalamualaikum♥ 

1 OKTOBER 2016, SABTU

Unplanned trip ke Melaka hampir ke penghujung. Macam banyak hari ja kan, padahal sehari semalam ja pun. Kihkihkihkih!! Lepaih tidoq dengan nyenyaknya ataih katil yang empuknya, kami bangun dengan semangat yang berkobaq-kobaq nak sambung jalan-jalan Melaka. Jom, ikut kami hari ne. Jommmmmmmmmmmmm..........

Oh, jangan lupa breakfast. Harga bilik include breakfast tau. Sebelum turun breakfast, kami bawak Nur Iman mandi swimming pool dulu, sebab dia memang suka kalau bab-bab ayaq ne kan...Biaq sampai mulut biru, swimming pool ditinggai jangan. Kihkihkihkih..

Oh, bangun pagi ne, mata Nur Iman sepet sebelah. Tak tau la kena apa. Gigit semut mungkin. Maneh sangat semut tengok. Kihkihkihkih!!