About Me

My photo
Nur Syamimi Jamaludin. Born on 16 March 1987. Servant's of Allah. A devoted wife to Mr Azrol Azizan. Ibu to Nur Iman Khadeeja. A gumoks woman trying to be a kuruih woman. Kihkihkihkih!!

Sunday, 10 January 2016

Janda Baik

♥Assalamualaikum♥

Sapa pernah ke Janda Baik?? Angkat tangan...

Aku?? Memang tak pernah. Sebelum ne tak pernah pun terpikiaq nak ke sana, Bila dah viral bermacam-macam jenis Chalet dekat sana, baru la rasa teringin nak pi, Kebetulan 13 Disember 2015, Mr Alon ada jemputan majlis kahwin dekat Bentong. So, alang-alang dah dekat tu plan nak stay semalam dekat Janda Baik. Last minit punya plan jangan harap la nak dapat chalet-chalet yang terlajak laris tu. Tambah-tambah cuti sekolah, weekend plak tu. Hmmmmmm...hampa aku seketika. Aku survey semua chalet yang best dah penuh. Yang tak best pun penuh, macam mana cerita ne. Huhuhuhu!!Terpaksa la kami tukaq plan.

Bertambah hampa bila Kedah kalah dengan Selangor malam tu. Huh..Ok, bye!!

Ok, sambung cerita kita. Pagi tu semua berkumpul. Kami akan bergerak ramai-ramai dari Putrajaya terus ke Bentong. Sampai Bentong lebih kurang 12.30 tengahari. Ngam-ngam time lunch kan.



Selamat penganti baru buat Razif dan isteri. Selamat melayari alam rumahtangga, semoga kekal sehingga ke SyurgaNya...








Dah setle makan kenduri, kami terus gerak ke Janda Baik. Yehuuuuuu. First time ok aku sampai Janda Baik. Sampai ja dekat pintung gerbang Welcome To Janda Baik, aku dah macam...woooowwwww!! Tak sangka Janda Baik secantik ne. Kampung Janda Baik ok uoolllsss. Bukan merujuk kepada individu mana-mana. Hahahahahhaha!! Suasana yang nyaman, damai, cantik dengan sungai yang bersih, memang sapa-sapa pun akan jatuh cinta. 

Jalan nak sampai ke Janda Baik, agak berliku-liku, tapi jangan risau, sebab jalan bertar elok. Sampai ja terus salin baju. Nur Iman dah tergedik-gedik tengok ayaq. 






Mulanya kami macam teragak-agak nak bagi Nur Iman mandi, sebab ayaq sungai kat Janda Baik ne sejuk sangat uoollsss. Kita pun dah tak tahan, apatah lagi dia kan.

Mula-mula aku test celup kaki dulu. Hmmmm. lagi kita celup lagi dia gedik. Tak kira sejuk ka apa dah, seronok duk tepuk ayaq. Hai la Nur Iman. Tapi, aku mandikan dia sat ja la. First time merasa mandi sungai kan. Len kali bleh repeat lagi...









Lepas mandi, masing-masing dah lapaq. Tapi jangan risau, kat tepi-tepi jalan kat sini, ada gerai yang jual bermacam jenis makanan. 

Kat sini jugak ada bermacam-macam aktiviti macam water rafting, jungle tracking, paintball. Paling aku teringin, nak naik ATV. Haisshh, bila nak bleh naik kan. 

Bagi aku, Janda Baik adalah destinasi percutian singkat yang paling sesuai. Tak jauh dengan KL, Selangor. Banyak chalet yang sangat cantik. Mahal ada murah pun banyak. Pilihan terletak di tangan anda. 

Kami bergerak balik dari Janda Baik lebih kurang jam 6.30 petang. Terus singgah makan Nasi Lemak Kampung Baru.



Monday, 4 January 2016

Walimatulurus Aisam & Wana

♥Assalamualaikum♥

Wedding..wedding..wedding..

5 Disember 2015 yang lepas, bertempat di Gombak, kami dijemput menghadiri Walimatulurus Aisam & Wana, senior aku merangkap BFF Mr Alon. Disebabkan pengantin lelaki ne bekas pelajar POLIMAS dan jugak bekas Ahli Pengakap Kelana POLIMAS, so rombongan Cik Mahdir dari Kampung Pancoq, Kedah pun join.











Untuk Aisam & Wana...

Selamat Pengantin Baru dan selamat melayari alam rumahtangga. 
Semoga rumahtangga yang dibina berkekalan sehingga ke SyurgaNya.


Ok, done kisah wedding. Kita biaq pengantin baru fefeling honeymoon depa. Lepas wedding, macam biasa, bila dah lama tak berkumpul macam ne, nak la lepak-lepak sekali kan. So, kami decide nak lepak-lepak sembang dekat apartment yang pengantin sewa khas untuk rombongan Cik Mahdir, Urban 360 Apartment, Gombak. Sambil tu boleh la rehat-rehat. Dah puas sembang, kami semua tawaf kawasan apartment untuk tengok view. Aparment ne memang cantik, Kalau sewa rumah kat sini mau kuruih kering kami laki bini tak makan, sebab duit abeh bayaq sewa umah. Hahahaha!!

Dari awal lagi, depa dah pesan bawak baju salin, boleh swimming dekat pool. Hmmmm, tapi...yang bertuahnya aku ne, baju Nur Iman aku bawak, baju aku ngan Mr Alon tak bawak. Abeh tu macam mana Nur Iman nak mandi kalau ibu ngan ayah tak bawak baju salin kan. Takkan la ibu nak terjun dalam pool dengan jubah, Boleh bayang jadi lagu mana dak? Jubah terapung kot ataih la cerita dia. Dah la pool ne ada cermin transparent, memang free show la anak oiii...Tak sanggup mak nak..








Tepi sikit semua, double triple model saiz nak memperagakan jubah. Cantik? Bukan aku la, jubah tu ha..Hehehe. Memang super duper selesa jubah dari Jubahsouq ne. So, apalagi para bini-bini sekalian, BONUS dah masuk, ajak la para laki-laki sekalian pi beli. Termasuk la laki iooolllsss. Hye Sayang..(Qenyeh sampai telinga)..Hehehehehe!!

Ok, berbalik pada cerita swimming pool kita tadi. Sapa tak geram kan, panaih-panaih tengok ayaq swimming pool tu. Rasa macam nak balik pi amik baju pun ada. Haishhh..Yang husband ioollss n the gang nak pi beli baju dekat pasar malam depan aprtment. Depa senang la kan, beli baju ngan seluaq katak, dah setel. Kita yang wanita-wanita ayu ne dengan baju lagi, seluaq lagi, tudung lagi. Pendek kata dari ataih sampai bawah, dari dalam sampai luaq. Mana nak cari kat pasar malam tu cek ooiii. Tak pa la, ioollss pasrah. Ikut ja la ronda kat pasar malam tu. Tiba-tiba.......

Jeng..jeng..dari jauh aku nampak ada sorang makcik ne juai khazanah wanita. Kihkihkih. Dari jauh aku dah gelak. Apa lagi, terus serbu pi beli. Hahahaha, ada aku kisah. Masuk pasar malam ja shopping macam apa lagi. Lengkap set baju laki bini.

Malam tu apa lagi, berendamlah kami semua dekat swimming pool. Nur Iman ja aku tak mandikan sangat, sebab dah malam kan. So rendam-rendam kaki ja la. Sorry Nur Iman, nanti ibu ayah bawak pi mandi lagi na.

Lepas puas swimming, rehat sembang-sembang dulu terus gerak balik. Ingat boleh la terus balik tidoq dekat rumah, rupanya depa sambung plak kat kedai makan. Al maklum la, setahun sekali nak jumpa pun kan. Nama ja duk dekat. Kihkihkihkih....

Sampai rumah dalam 3 pagi, terus mimpi sampai ke tengah hari.

Sekian saja percutian kami kali ne ke GOMBAK!!


Last but not least, nak tepek gambaq Si Bulat....