About Me

My photo
Nur Syamimi Jamaludin. Born on 16 March 1987. Servant's of Allah. A devoted wife to Mr Azrol Azizan. Ibu to Nur Iman Khadeeja. A gumoks woman trying to be a kuruih woman. Kihkihkihkih!!

Saturday, 15 March 2014

Opah...here we come..

♡Assalamualaikum♡

Dulu, Mr Alon ada sebut, kalau ada kesempatan dia nak bawak aku balik umah Opah kat Kg Teluk Sareh, Perak..Sebab katanya umah opah cantik..Senibina umah Perak lama..

Kebetulan, masa aku sampai KL ari tu, mak Mr Alon ada kat umah opah..So, Mr Alon ajak balik umah opah..

14 Februari, lepaih semayang Jumaat, kami gerak dari Putrajaya.. Mr Alon amik half day ari tu.Ayu, adik aku yang senget tu pun ikut gak,Hahahaha..macam kesian plak nak tinggai dia sorang-sorang kan..

Petang, dalam kui 5 kami sampai. First time tengok umah opah...



Wauuuuuu...wahhhhh...bestnya...excited..hehehehe...sunyi, nyaman, bersih, cantik..Depan umah opah ada sungai, Sungai Perak...

Petang tu kami lepak-lepak amik angin petang depan umah,,Ujan renyai-renyai...

Esoknya, pagi-pagi lagi dah bangun..Anak dara mana bleh bangun lambat cek oiiii..Satgi mak mentua reject, tak jadi nak buat menantu..

Lepaih breakfast, sembang-sembang ngan Opah n mak Mr Alon...

Eh, lupa plak..
Ne la opah yang come tu..Hehehhe..



Seronok sembang ngan opah..Pelat Perak opah pekat sangat..Kadang-kadang tak paham apa yang opah kata..Al maklum la, cek ne orang utara sejati..Heheheh!!

Tengah ari ne mak Mr Alon kata nak masak gulai tempoyak..Oh, noooo...aku dah la tak makan durian..Yang Mr Alon plak hantu durian..Tapi, takkan plak aku nak kata,...

"Ala makcik..tak yah la masak tempoyak. Saya tak lalu.."

Amboi, sesuka hati kau ja no..tak amik jadi menantu baru hang tau..hahahha!!
Pasrah ja la..

Sementara tunggu nak masak kami kutip buah belimbing. Mak Ndak Mr Alon pesan swoh bawak balik..




Nampak dak bintang tiga tu..ha, ekbluver tengah petik buah belimbing..

Hah kau..bersungguh-sungguh kot kutip buah belimbing..Perasaan time tu sronok tak terkata macam tak penah masuk semak kat kampung..Hhahahah..Kami keliling umah opah sepagi..

Rugi kalau ada buah nyoq, kita tak kait kan..Heheheh..moh kite kait buah kelape..



KEDAHAN di PERAKIAN..

Sila teliuqqqqq...



EKBLuver mengamuk..hehehe!!





Tengah ari tolong mak Mr Alon masak..Tolong ja tau sebab aku tak pandai masak tempoyak..Sambil tu bleh blajaq-blajaq,,Rupanya tak susah pun nak wat tempoyak ne uooolllssss..Senang sangat..Bleh aku try skill memasak aku nanti..

Dan rasanya pun...Fuhhhh..sodap hingga menjilat jari...tak dak rasa durian pun...rasa sekali nak lagi kotttt...kena plak ngan ayaq nyoq...pergghhhhh...

Opsss,,,diet aku, aku lupa buat sementara waktu sehingga diberitahu kelak..kihkihkih..

Lepas makan, kami siap-siap..Petang dah nak balik..

Dan akhirnya sesi yang ditunggu-tunggu..Hehehehhe!!

Takkan nak tengok saja kan umah opah..MEsti la diabadikan dalam gambaq..cewahhh..






Ne senibina dalaman umah opah...cantikkan..Klasik sangat..luas pun luas..Kalau aku dibagi pilihan antara umah batu dan umah kayu..AKu akan pilih umah kayu..Kecik pun tak pa..janji cantik, unik dan klasik...

Ok, ne plak umah opah dari luaq..Feeling-feeling pohotoshoot uooolllsss..Hahahhaha!!
POst wedding bleh kot, kita mai umah opah balik..





auuuuucakkkkkk


ayu sengetttttt.
abaikan orang blakang..hahahahh!!

auuuuuu...sopan itu...

esah..lima puluh sen..







Petang gerak balik, masing-masing letih..Padahai bukannya watpa pun kat umah opah tu..sorry la Mr ALon, weooouulllssss ngantok sangat-sangat...

Oh, lupa nak story..Balik tu kami singgah umah Mak Teh Mr Alon dulu kat Tanjung Malim ,,Dah alang-alang satu jalan kan..Mak Teh pesan swoh singgah umah dia dulu...

wah,,umah Mak Teh best gila kot...Keliling kabun..Ada macam-macam buah..Mai musim buah memang best..Akan ku serbu umah mak teh bila time musim buah...Mr Alon paling best sebab pokok durian pun ada...Kebetulan kami pi, mak teh buat serawa durian...Durian lagi..AKu try nak makan cicah ngan roti, tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..............jem..tak leh telan..Huhuhuhuh!!Maafkan saye...

Perjalanan diteruskan lagi ke destinasi seterusnya, umah Mak Ndak kat Selayang..Singgah nak antaq buah belimbing...Kami singgah sat ja sebab dah malam..

Malam, kami jumpa Kak Pina kat nasi lemak garden, Kaampung Baru...Kak Pina mai bawak Danish n Hakim pi Aquaria...Rindu kat hero malaya dua orang tu...Huhuhuhu...

Jalan-jalan kat Danau Kota, terus balik sebab dah penat sangat....

Menyusul lepaih ne, entry best...Excited plak aku nak share ne..






No comments:

Post a Comment

♡Assalamualaikum♡
Sila tinggalkan komen anda di sini..